GRATIS GIDS

De Beste Compacte Audio Interface Voor Elk Budget

home studio Jun 18, 2019

De schakel tussen je microfoon en je computer is een audio-interface, een geluidskaart die je via bijvoorbeeld USB aansluit op je computer. Er is ontzettend veel te krijgen, maar wat is nou de beste optie?

Ik heb er 5 op een rij gezet, op volgorde van prijs. Zo kun je de beste optie bekijken die bij jouw budget past. Aangezien de meeste home studio muzikanten maar 1 microfoon tegelijkertijd opnemen ga ik in dit lijstje uit van compacte interfaces met 1 a 2 microfoon aansluitingen.

Prijzen zijn van juni 2019 en kunnen veranderd zijn als je dit leest.

1. Behringer U-Phoria UM2 (€31)

Behringer U-Phoria UM2

Deze compacte interface van Behringer is wat je noemt nou echt waar voor je geld. Voor iets meer dan 3 tientjes heb je al een USB interface die prima klinkt. Dit komt namelijk door de (inmiddels bekende) XENYX voorversterker. Voordat je gaat klagen over Behringer (het staat niet bij iedereen goed bekend): hier kon ik alleen maar van dromen toen ik 15 jaar geleden wilde beginnen met mijn home studio. De goedkoopste interface kostte al meer dan €100,- en klonk veel en veel slechter.

Je kunt 1 microfoon óf instrument, zoals een gitaar, opnemen. Dit kan niet tegelijkertijd dus. Maar als je in je eentje bent heb je hier meer dan voldoende aan. Ook heeft het een hoofdtelefoon aansluiting met direct monitoring, dat wil zeggen dat je zonder vertraging jezelf terug kunt horen tijdens het opnemen. Handig. De speaker outputs zijn tulp aansluitingen, wat niet de beste manier is om je speakers aan te sluiten aangezien het ongebalanceerd is (je hebt sneller last van storingen), maar werkt voldoende.

Als ik opnieuw zou moeten beginnen met weinig budget zou ik hier voor gaan!

2. Focusrite Scarlett Solo (€89)

Focusrite Scarlett Solo

Focusrite is één van de meeste bekende merken als het om audio interfaces gaat. Ik heb jaren met veel van hun interfaces gewerkt en ik moet zeggen dat dat erg goed bevallen is. Door de jaren heen is de geluidskwaliteit ook steeds beter geworden. Dit vind je terug in hun meest simpele USB audio interface, de Scarlett Solo. Deze simpele interface heeft ruimte voor 1 microfoon- en instrument aansluiting; perfect voor home studio gebruik dus.

De geluidskwaliteit is prima (kan ik uit ervaring zeggen) en met het meegeleverde Pro Tools First kun je meteen aan de slag met het maken van opnames. Ook deze interface heeft direct monitoring, zodat je zonder vertraging jezelf kunt terug horen tijdens het opnemen. Het handigste vind ik nog de oplichtende potmeters, zodat je intuïtief je gain kunt instellen en meteen ziet of je te hard opneemt of niet. Ook is de metalen constructie van het apparaat hartstikke goed. Je kunt deze interface prima in een backpack gooien zodat je mobiel kunt werken.

3. Presonus Studio 26 (€169)

Presonus Studio 26

Een niveau hoger vinden we de Presonus Studio 26. Deze interface heeft hoogwaardige pre-amps, die nog duidelijker klinken, meer headroom hebben en minder ruis bevatten. Ook kun je met die kastje op een hogere resolutie opnemen, namelijk tot 192kHz. In de praktijk gebruik je dit niet vaak, zeker in de home studio, maar het zegt wel wat over de kwaliteit.

In plaats van 1 microfoon-ingang heb je er in dit apparaat 2 en ook heb je meer outputs en een MIDI aansluiting. Meer mogelijkheden dus. Met de A/B switch kun je makkelijk schakelen tussen je eigen mix en bijvoorbeeld een referentie mix van Spotify. Zo’n knopje is ontzettend handig kan ik je vertellen!

Het mooiste is nog dat je bij deze interface het muziekprogramma van Presonus, Studio One Artist, meegeleverd krijgt. Dit is al meteen een compleet pakket waar je complete muziekproducties in kunt maken.

4. Focusrite Clarett 2Pre USB (€332)

Focusrite Clarett 2Pre USB

Voordat ik zelf de Thunderbolt versie van deze audio interface van Focusrite had dacht ik niet dat een duurdere interface met de ingebouwde pre-amps zó veel verschil kan maken in je kwaliteit opnames. Als je gewend bent met minder hoogwaardige interfaces te werken zul je verbaasd zijn over de geluidskwaliteit die de Clarett 2Pre met zich mee brengt. Niet alleen in de opnames, maar ook in het afspelen hoor je ineens veel meer detail, een strakkere basweergave en veel meer diepte. Het werd ineens een feest om naar muziek te luisteren.

De microfoon voorversterkers op deze interface hebben een speciale ‘air’ knop, waar mee ze het geluid van de legendarische ISA pre-amps nabootsen. Ik vond dat niet altijd bruikbaar, het werd er vooral helderder door, maar bij sommige opnames kwam het wel van pas. Verder heeft dit kleine kastje behoorlijk wat aansluitingen en kun je er zelfs ADAT op aansluiten. Op die manier kun je 8 microfoon voorsterkers toevoegen aan je studio. Wil je on the road werken? Dan koppel je die extra kanalen gewoon weer los en neem je dit compacte kastje mee in je tas.

Wat ook een voordeel aan zowel de Thunderbolt als de USB versie is dat je veel zwaardere sessies kunt draaien. Je kunt bijvoorbeeld veel makkelijker in een volle mix met veel plugins een extra spoortje opnemen zonder dat het zwaar vertraagd is. Ook merkte ik dat de buffer sizes veel kleiner werden. Kortom: sneller werken en dat is goed. Een mooie oplossing voor de home studio muzikant met iets meer budget.

5. Universal Audio Apollo Twin Duo (€839)

Universal Audio Apollo Twin Duo

En dan nu het summum als het gaat om compacte home studio interfaces. De Universal Audio Apollo Twin is niet alleen één van de beste interfaces die er te krijgen is, het geeft je ook nog de mogelijkheid om in real time door de Universal Audio plugins op te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld door een model van een Neve 1073 opnemen en klinkt het nagenoeg hetzelfde als wanneer je door the real deal opneemt.

Nadeel is wel dat je vrij gebonden bent aan het Universal Audio systeem en de redelijk prijzige plugins moet/kunt kopen. Dat is de reden waarom ik deze bijvoorbeeld zelf niet gekocht heb. Daarnaast heb je maar een gelimiteerd aantal plugins dat je kunt draaien, omdat de UA plugins óp de chip van de audio interface draaien. Terwijl je met native plugins er net zoveel kunt draaien tot je computer het niet meer trekt.

Dat gezegd hebbende is dit wel een fantastisch ontworpen apparaat. Het klinkt niet alleen goed maar ziet er ook nog eens fantastisch uit. En dat is ook belangrijk in een creatieve plek als een home studio. Heb je het budget en wil je het beste? Ga dan voor deze interface.

Grotere interface nodig?

Al deze interfaces zijn ook in grotere uitvoeringen te krijgen. Dus wanneer je bijvoorbeeld drums of een hele band tegelijkertijd wil opnemen kun je kiezen voor een versie met minimaal 8 inputs. Kies wat het beste bij je situatie past.

Bonus: Mijn audio interface

Arturia AudioFuse

In de 15 jaar dat ik nu muziek maak in (home) studio’s heb ik al heel wat interfaces gebruikt of gehad. Nadat mijn Focusrite Clarett 4Pre kapot was gegaan (shit happens) heb ik gekozen voor een vrij onbekend merk: Arturia. Toen ik aan het kijken was wat ik nu precies wilde werd het snel duidelijk dat ik een super compacte interface wilde die ik makkelijk mee kon nemen, maar die wel zoveel mogelijk aansluitingen en mogelijkheden had. Toevallig liep ik in de Bax winkel in Amsterdam tegen een gek vierkant doosje aan, wat de Arturia AudioFuse bleek te zijn. Dit bleek de perfecte keuze.

Niet alleen heeft deze interface prima transparante pre-amps, maar heeft het een monitor controller met mono en dim switches waar mee je kunt schakelen tussen 2 paar speakers, een re-amping aansluiting waar mee je gitaar versterkers kunt opnemen vanaf je computer, ADAT, 2 hoofdtelefoonversterkers én je kunt het apparaat ook op een iPad gebruiken. Oh en hij ondersteund ook nog eens 192kHz. Waar de meeste audio interfaces voor een paar functies gaan stopt Arturia gewoon alles in één klein kastje. En het werkt uitstekend. Dat is dus mijn persoonlijke keuze die ik je van harte kan aanraden!

Welke audio interface gebruik jij in je home studio? Laat het me weten via de comments hier onder.

Disclaimer: sommige van de links in dit artikel zijn affiliate links, wat betekend dat ik er mogelijk iets aan verdien wanneer je via die link iets koopt. Je ondersteuning is welkom, maar voel je vooral vrij te kopen waar je wil.

Produceer Radio-Waardige Muziek Vanuit Huis

GRATIS GIDS: Ontdek de 5 bouwstenen van een succesvolle home studio en produceer in 4 stappen je eigen muziek vanuit huis of je slaapkamer.

Als je je aanmeld ontvang je wekelijks gratis extra content.